La Trans Guilleries 2 dies Mitjana és una opció més fàcil per descobrir la bellesa d’aquest territori. Amb un recorregut de 110 km i 2.870 m. acumulats entre els dos dies, es gaudeix d’una ruta en la que es recorre des de Viladrau fins a l’Embassament de Sau. Des de la Fageda de les Valls fins a Espinelves, passant pels magnífics avets de les rodalies de Sant Hilari. Natura salvatge d’enormes fagedes, extenses avetoses farcida de petites esglesioles i aïllades masies que sempre sorprenen al viatger.

El dia 1, amb una ruta més llarga i exigent, amb una primera part de força pinedes i alzineres però una segona amb algunes fagedes i avetoses. El dia 2, ens mostra unes Guilleries molt més salvatges, d’enormes boscos de fosques fagedes, extenses i ombrívoles avetoses… durant quilòmetres i quilòmetres de recorregut…

Com en la majoria de propostes de GuiesBtt.cat, en la Trans Guilleries 2 dies Mitjana s’inclou el sopar i l’allotjament previ al primer dia de ruta.

X

Dia 1. Les Guilleries (Viladrau) – Vilanova de Sau – Sant Hilari Sacalm.

58.10 km. 1571 m. acumulats.

Havent esmorzat a l’allotjament, cal deixar l’equipatge a recepció. La ruta surt de la urbanització per un petit corriolet que finalitza a tocar de la carretera de Viladrau. Un petit tram arran del riu ens mostra la bellesa dels primers paisatges del territori a les rodalies de Sant Sadurní d’Osormort. Creuant per sota l’Eix Transversal, ben aviat s’enfila fins al Coll de Portell, on la ruta s’endureix lleument (amb un petit tram a peu) fins assolir el castell de Sant Llorenç del Munt (privat). Al cim d’una cinglera. Impressionant!.

Aquí s’inicia una llarga baixada fins a la carretera de Vilanova de Sau per enfilar de nou, la pista que mena al Salt de la Minyona, un indret excepcional. Rodant arran del penya-segat de seguida es baixa fins a l’Embassament de Sau, que es recorre durant uns quilòmetres. En 3 km s’assoleix Vilanova de Sau on el track fa un petit tomb pel poble. Aquí hi ha algun indret per dinar

 
Tarda.

La sortida de Vilanova és per pista asfaltada però ben aviat cal agar un petit corriol (el tercer del dia) que comença molt rodador però poc a poc, es va complicant havent-lo de fer a peu els darrers 100 metres… Finalment s’assoleix un càmping, on també hi ha un restaurant per dinar, si no s’ha pogut dinar a Vilanova.

Creuat el romànic Pont de Malafogassa s’inicia un llarg tram de 8 km d’ascensió. Els primers quilòmetres, asfaltats, són de bon fer però al mig hi ha un petit tram de fot pendent (per sort cimentat) fins que s’assoleix la Fageda de les Valls, on hi ha algunes cabanes al cims dels arbres… Aquí comença un tram força esplèndid de magnífics boscos de faigs intercalats amb avetoses i pinedes, entre falgueres i petits rierols. Una delícia!. Finalment, s’entra a Sant Hilari on poder gaudir d’un merescut sopar i allotjament.

 

Dia 2.  Sant Hilari Sacalm – Espinelves – Viladrau – Les Guilleries.

51,85 km. 1.299 m. acumulats.

Havent esmorzat, i de deixar l’equipatge a recepció, la ruta comença per una pista ample amb força camions.  Aviat, però, es deixa per anar a la font del Gavatx. De seguida s’arriba a la carretera d’Osor, havent creuat una enorme varietat de boscos i alguna masia (com la del Soler). A l’altre banda de la carretera la pista s’enfilarà per un paisatge descomunal. En 6,5 km es passa dels 650 m. als 1.140 m. amb una extraordinària varietat d’entorns naturals. Alzinars en les vessants més assolellades; fagedes i avetoses en les més obagues… fins al Coll de Mata-Rodona.

En un moment s’assoleix el bosc de les cabanes dels arbres (per on també es va passar ahir, per una altre pista) fins assolir un petit tram de carretera. Un quilòmetre més enllà es segueix una bona pista que amb una forta pendent baixa de dret a Espinelves, on hi ha diversos establiments per fer un àpat. Perfecte!.

 
Tarda.

La ruta surt per la vessant sud fent una petit tomb per anar a buscar el pas per sota l’eix. A l’altre banda hi ha un petit tram de forta pujada (per sort no gaire llarg) per una bonica obaga fins als Boscos de Casadevall, on s’inicia la baixada fins a Viladrau. Si no heu dinat, hi ha nombrosos establiments (com l’històric l’Hostal Bofill, molt recomanable) aprofitant que la ruta passa per dins la població.

Es surt per un bonic corriol que finalitza en una pista a les rodalies de la Masoveria dels Molins. La ruta mena cap a La Sala, la coneguda casa d’en Serrallonga. Però essent una finca privada, s’evita baixant per un corriol fins a la Font del Ferro. Una nova pista força planera fins al romànic Pont de la Noguerola assoleix la carretera de Seva. Són 2,5 km d’asfalt per anar a buscar els darrers trams de camí i corriol per un paisatges totalment diferents, de pinedes i alzines que de seguida menen cap a l’Hostal de la Guineu, a les Guilleries.