La Trans Guilleries 3 dies Llarga és l’opció més autèntica en Btt per descobrir la bellesa d’aquest territori. Amb un recorregut de 172 km i 4.425 m. acumulats entre els tres dies, es gaudeix d’una ruta en la que es recorre des de Viladrau fins a l’Embassament de Sau. Des de la Fageda de les Valls fins a Espinelves, passant pels magnífics avets de les rodalies de Sant Hilari. Natura salvatge d’enormes fagedes, extenses avetoses farcida de petites esglesioles i aïllades masies que sempre sorprenen al viatger. Una ruta molt complerta i extensa.

Els primer i tercer dia de la Trans Guilleries 3 dies Llarga són molt semblants en quant a distància i desnivell; tots dos amb 64 km llargs. Ara bé, el primer assoleix gairebé 1.700 m. de desnivell mentre que el segon es queda en 1.627 m. acumulats. El segon dia és força més tranquil, amb “només” 42 km i 1.100 m. acumulats.

Respecte a la ruta mitjana, el primer dia hi afegeix un tram de Guilleries “molt autèntic”, enfilant cap a un bosc impressionant a les rodalies de Sant Andreu de Bancells. I un tram meravellós, de precioses fagedes baixant cap a Santa Margarida de Vallors el tercer dia.

En tots tres dies, gaudirem d’unes Guilleries molt més salvatges, d’enormes boscos de fosques fagedes, extenses i ombrívoles avetoses… durant quilòmetres i quilòmetres de recorregut.

Com en la majoria de propostes de GuiesBtt.cat, en la Trans Guilleries 3 dies Llarga s’inclou el sopar i l’allotjament previ al primer dia de ruta.

 

Dia 1. Les Guilleries (Viladrau) – Vilanova de Sau – Sant Hilari Sacalm.

64,43 km. 1.699 m. acumulats.

Havent esmorzat a l’allotjament, cal deixar l’equipatge a recepció. La ruta surt de la urbanització per un petit corriolet que finalitza a tocar de la carretera de Viladrau. Un petit tram arran del riu ens mostra la bellesa dels primers paisatges del territori a les rodalies de Sant Sadurní d’Osormort. Creuant per sota l’Eix Transversal, ben aviat s’enfila fins al Coll de Portell, on la ruta s’endureix lleument (amb un petit tram a peu) fins assolir el castell de Sant Llorenç del Munt (privat). Al cim d’una cinglera. Impressionant!.

Aquí s’inicia una llarga baixada fins a la carretera de Vilanova de Sau per enfilar de nou, la pista que mena al Salt de la Minyona, un indret excepcional. Rodant arran del penya-segat de seguida es baixa fins a l’Embassament de Sau, que es recorre durant uns quilòmetres. En 3 km s’assoleix Vilanova de Sau on el track fa un petit tomb pel poble. Aquí hi ha algun indret per dinar

 
Tarda.

La sortida de Vilanova és per pista asfaltada però ben aviat cal agar un petit corriol (el tercer del dia) que comença molt rodador però poc a poc, es va complicant havent-lo de fer a peu els darrers 100 metres… Finalment s’assoleix un càmping, on també hi ha un restaurant per dinar, si no s’ha pogut dinar a Vilanova.

Creuat el romànic Pont de Malafogassa s’inicia un suau tram de 8 km d’ascensió fins a Sant Andreu de Bancells. Si bé tota la pujada és una joia (amb magnifiques vistes), val a dir que els trams del voltant de la Plaça del Bisbe són una meravella de la natura. Però encara puja fins a les rodalies de Vallclara, on hi ha les runes d’un intent d’urbanització (Les Guilleries). Aquí comença el llarg descens cap a la zona de les cabanes dels arbres, de bona pista. Però a Collsabena, la ruta es desvia i comença un tram força esplèndid de magnífics boscos de faigs intercalats amb avetoses i pinedes, entre falgueres i petits rierols. Una delícia!. Finalment, s’entra a Sant Hilari on poder gaudir d’un merescut sopar i allotjament.

 

Dia 2. Sant Hilari – Sant Hilari.

41,95 km. 1.099 m. acumulats.

La ruta comença enfilant-se a la part alta del poble per baixar fins al fons del Riu Massó, seguint bona part del riu, fins al km 9. Allà comença un petit tram ascendent, incloent-hi un km asfaltat de carretera, per assolir St. Climent de Cadells: una parròquia de cases disperses en mig d’un paisatge d’enormes suredes. Es baixa fins al fons de la vall, passant per sota l’eix, per iniciar un llarg ascens de gairebé 300 metres en 5 km. Així s’arriba a Santa Victòria de Sauleda, un petita meravella del romànic català. Ben aviat comença una contundent baixada fins a una tercera joia del romànic: Sant Pere Cercada. Es surt per un paisatge feréstec del fons de la vall per creuar enormes boscos de pi negre, fins dalt la carena. Pel camí, nombroses masies, moltes d’habitades, algunes segones residències i un tercer grup d’enrunades.

La baixada fins a Joanet és contundent, amb trams de força sauló i predomini de suredes arreu del camí.

 
Tarda.

Com que després de l’exigent etapa d’ahir avui tocava una ruta fàcil, de bon fer, a partir de Joanet no hi ha gaire complicacions. De fet, l’etapa d’avui és una ruta amb algunes baixades amb fort desnivell, com ja s’ha vist, mentre que les pujades són potser més llargues però amb menor pendent. Per això es recomana fer-la en sentit horari, tal com està marcada. I la pujada que queda, per finalitzar a Sant Hilari és suau però constant: gairebé 300 metres de desnivell en 7 km… majoritàriament per pista forestal asfaltada. A Sant Hilari es repeteix el magnífic Hotel***. Finalitza, doncs, el segon dia de la Trans Guilleries 3 dies Llarga.

 

Dia 3.  Sant Hilari Sacalm – Espinelves – Viladrau – Les Guilleries.

64,46 km. 1.627 m. acumulats.

Havent esmorzat, i de deixar l’equipatge a recepció, la ruta comença per una pista ample amb força camions fins al Pla del Vernet.  Aquí comença un dels trams més bonics del dia baixant a l’esglesiola i rectoria de Santa Mararida de Vallors. Si la baixada ha estat encisadora pels faigs i castanyers, la pujada fins a la Font dels Abeuradors és plena d’alzines. Aviat, però es deixa la pista per anar a la font del Gavatx. De seguida s’arriba a la carretera d’Osor, havent creuat una enorme varietat de boscos i alguna masia (com la del Soler). A l’altre banda de la carretera la pista s’enfilarà per un paisatge descomunal. En 6,5 km es passa dels 650 m. als 1.140 m. amb una extraordinària varietat d’entorns naturals. Alzinars en les vessants més assolellades; fagedes i avetoses en les més obagues… fins al Coll de Mata-Rodona.

En un moment s’assoleix el bosc de les cabanes dels arbres (per on també es va passar ahir, per una altre pista) fins assolir un petit tram de carretera. Un quilòmetre més enllà es segueix una bona pista que amb una forta pendent baixa de dret a Espinelves, on hi ha diversos establiments per fer un àpat. Perfecte!.

 
Tarda.

La ruta surt per la vessant sud fent una petit tomb per anar a buscar el pas per sota l’eix. A l’altre banda hi ha un petit tram de forta pujada (per sort no gaire llarg) per una bonica obaga fins als Boscos de Casadevall, on s’inicia la baixada fins a Viladrau. Si no heu dinat, hi ha nombrosos establiments (com l’històric l’Hostal Bofill, molt recomanable) aprofitant que la ruta passa per dins la població.

Es surt per un bonic corriol que finalitza en una pista a les rodalies de la Masoveria dels Molins. Aleshores, la ruta mena cap a La Sala, la coneguda casa d’en Serrallonga. Però essent una finca privada, s’evita baixant per un corriol fins a la Font del Ferro. Una nova pista força planera fins al romànic Pont de la Noguerola assoleix la carretera de Seva. Són 2,5 km d’asfalt per anar a buscar els darrers trams de camí i corriol per un paisatges totalment diferents, de pinedes i alzines que de seguida menen cap a l’Hostal de la Guineu, a les Guilleries.