El Bandolerisme fou un fet molt destacat a les Guilleries durant els segles XVI i XVII. Com ja s’ha comentat, Les Guilleries és una enorme àrea muntanyosa que aglutina un conjunt de petites serralades a la confluència entre la Serralada Transversal i la Prelitoral. Rau ubicada sota la Serra de Collsacabra i per sobre el Montseny. 

No hi destaca cap gran pic (el punt més alt és al voltant dels 1.200 metres) però sí pel gran nombre de turons, muntanyes i petites valls a tot el territori. Històricament no hi ha hagut grans poblacions sinó nombrosíssimes masies disperses, arreu del territori. De fet, rodant pel territori s’observa una gran quantitat d’esglésies que actuant com a parròquies aglutinaven diverses cases disperses al seu voltant.

Però tot i que la pagesia ha desaparegut en moltes àrees i el cultiu dels camps és escàs, segles enrere seguia essent un extens territori de masies aïllades. Només hi havia petites poblacions, com Sant Hilari Sacalm, Viladrau…. Fins i tot actualment, Sant Sadurní d’Osmort no disposa d’un nucli urbà de carrers, com tampoc Sant Andreu de Baucells,… ni Espinelves, si no fos per les segones residències.

En resum, parlem d’un extens territori força boscós, compost de nombroses masies disperses i parròquies aïllades i molt escassament poblat. Això va facilitar el bandolerisme a les Guilleries.

Rutes Btt

El bandolerisme del S. XVI i XVII

Així doncs, aquest territori tan aïllat facilità (juntament amb molts altres factors) l’existència de diversos bandolers, als S. XVI i XVII. Com ho foren en Perot Rocaginarda o Joan Sala, entre molts d’altres. La gran majoria no actuaven en solitari. Sovint eren els caps de colla d’un petit grupet d’entre 5 i 20 integrants, ben coordinats, que els hi permetia poder actuar amb més seguretat. 

D’altre banda, cal tenir en compte el context social i polític del moment. Les estructures del feudalisme en aquell moment s’estaven esfondrant davant d’una nova economia que tot just començava a treure el nas. Era el sorgiment de un nova classe social: la burgesia, que “es crearia” i es desenvoluparia a les ciutats i que acabaria establint el naixement de l’època moderna. 

A partir d’aquell moment, poc a poc, la noblesa començaria a anar perdent el seu “poder” social davant d’aquesta nova classe burgesa que no li deu drets ni deures i que anirà fent fortuna amb el comerç, la producció de bens i productes.

Alhora, a Catalunya la noblesa es troba fortament enfrontada. Per una banda, hi ha els seguidors dels la nissaga dels Banyuls, senyors de Nyer (al Conflent, actualment a la Catalunya Nord), anomenats Nyerros. D’altra banda, els Cadells, seguidors de la família Cadell, senyors d’Arsèguel, a l’Alt Urgell. Tot i que els Cadells eren més partidaris de donar més suport a la pagesia i als ciutadans, en realitat, les lluites anaven més vinculades a qüestions familiars i de poder.

I sovint, el bandolerisme era l’arma d’atac d’aquests nobles enfrontats. 

Rutes Btt Bandolerisme.

Perot Rocaguinarda.

Conegut com en Perot “lo Lladre” (1552 – 1630 a 35?), era fill d’una bona família de pagesos propietaris de Mas Rocaguinarda a Oristà, al Lluçanès. Era molt hàbil, astut i intel·ligent i sovint anava sempre un pas pel davant dels perseguidors. Tot i que es movia en un territori molt ample, des de la Cerdanya fins a Conca de Barberà, on més “amagat” se sentia era a les Guilleries. Tanmateix, fou força estimat, “admirat” i respectat a nivell popular i per això la seva fama traspassà fronteres. Mai no va ser capturat i al final s’acollí a un indult per recomençar la seva vida. Es va embarcar a Mataró, amb els seu grup de fidels guerrillers / bandolers com a capità de terços cap a Nàpols, on se sap que l’any 1635 encara era viu.

Val a dir que, a diferència de la gran majoria de bandolers, va arribar a tenir un exèrcit d’entre cent i dos-cents homes, ben vestits, degudament armats i preparats… Fou un bandoler extraordinàriament respectat i gairebé admirat fins i tot pels seus enemics.  

Bandolers Rutes Btt Bandolerisme a les Guilleries.

Joan Sala

En canvi, Joan Sala Serra (1594 – 1633), si era fill de les Guilleries (concretament de Viladrau). Se’l coneixia com a Joan de Serrallonga, atès que la seva dona era la pubilla del Mas Serrallonga, ubicat al disseminat de Querós, a Sant Hilari Sacalm (Guilleries). També fou aferrissadament nyerro i bona part de la seva vida se la va passar assaltant masies, segrestant gent, robant i cometent assassinats. Tot i així, es va convertir en heroi del poble quan sembla ser que va robar els impostos recaptats per la posta reial i els va repartir llençant-los enmig de la multitud. A partir d’aleshores, van començar a córrer heroïcitats i llegendes, sobretot d’ençà la seva mort (al 1633 quan va ser capturat, torturat brutalment i executat a Barcelona) i durant el romanticisme, uns 100 més tard. El més destacat del Bandolerisme a les Guilleries.

Una de les moltes llegendes diu que part del seu botí és enterrat a les rodalies d’un mas o castell proper al Puig de la Força, a mig camí entre Tavertet i l’antic poble de Sant Romà de Sau (avui sota les aigües del Pantà de Sau).

Rutes Btt Bandolerisme 

Gabriel Torrent de la Goula

Gabriel Torrent de la Goula, (15? – 1616) conegut com en Trucafort, fou, per contra, un conegut bandoler vinculat al al bàndol dels cadells. Nat a Sant Martí Sescorts, (entre Manlleu i l’Esquirol) d’on era la seva família, es van establir després com a masovers al Mas de la Goula. Tanmateix, ben aviat la seva família n’acabaria essent-ne la propietària. En concret, ho fou el seu germà gran, l’hereu, Bernat, conegut com en “Galant de la Goula”, membre dels Cadells. En Berrnat, ben aviat s’uní a la colla dels Coixard de Manlleu; però fou detingut i capturat el 8 de desembre de 1605, i torturat i penjat a Vic a finals del mateix any.

Aleshores en Gabriel i son germà Pau, entraren a formar part de la colla del Coixard. Però quan els Coixard van marxar cap al vescomtat de Bas (1611), la colla d’en Gabriel encapçalaren la facció a la Plana de Vic, actuant també cap a les Guilleries. De fet, al 1612 disposava d’una força d’aproximadament uns cinquanta homes essent durant cinc anys el bandoler més buscat del Principat, juntament amb en Perot Rocaguinarda que, cal dir-ho, s’evitaven enfrontar-se mútuament. Val a dir que sí que tingué una batussa a una masia anomenada La Vall, Mura, amb el grup d’en Jeroni Ramona. Però al juny del 1616 fou capturat a una masia a Sant Esteve d’en Bas i traslladat a Barcelona on fou executat de forma exemplar: assotat i esquarterat públicament. 

Malgrat en Trucafort ser un home petitó (i de barba rossa), les rondalles pels nens i les llegendes el van anar fent cada cop més gran i en Trucafort acabà essent conegut com un gegant que atemoria la canalla.

Bandoleres Rutes Btt. Guilleries.

Els germans Coixard.

Els Coixard (? – 1616) era una família de bandolers formada pels germans Josep i Francesc Coixard, i pel fill del primer Lluís Coixard. Durant els anys que van ajuntar-se amb la colla d’en Trucafort. Aleshores, se’ls va considerar una de les més perilloses bandes del Principat, juntament amb la d’en Perot. Però a diferència d’aquest, els Coixard estava adscrita al bàndol dels cadells, òbviament. Al 1614 es refugiaren juntament amb la colla d’en Trucafort , al castell occità de Montalban. Aquest fou centre d’hugonots, controlat pel conestable de Montmorency, al qual fou sol·licitada l’extradició. En la repressió del duc d’Alburqueque, Josep Coixard fou mort (1616) prop d’Olot. Ho va ser en la mateixa operació en que fou pres en Trucafort. I el mateix any, Lluís Coixard es trobava al Donasà i al Sabartés, juntament ab altres bandolers.

Ruta Bandolers de les Guilleries.

Jaume Melianta Sau , Osona-1600- ? Segle XVII

Possiblement nat als volts del 1600 a Osona (probablement a la zona de Sau) fou anomenat El Fadrí de Sau. Aquest Bandoler ,forma part de la quadrilla de Joan de Serrallonga (per tant Nyerro) del qual fou lloctinent. Davant una ofensiva organitzada pel duc de Feria, lloctinent de Catalunya (1630), passà a França. Allà fou detingut amb altres bandolers, entre els quals el seu germà Rafael, lliurat a les autoritats Catalanes i condemnat a galeres.

Ruta Btt  Bandolers de les Guilleries.

Barbeta

D’aquest bandoler conegut com a Barbeta, molt probablement d’origen Itàlia, no se’n sap exactament el nom ni la data de naixement. Però si que actuà per diverses comarques de Catalunya central (hom creu que també a les Guilleries). I també se sap que va arribar a tenir una colla d’un centenar d’homes.

Però si fou destacat és perquè al 1613 feu el robatori més important de moneda propietat del rei mai perpetrat per uns bandolers: 180.000 ducats. Cal tenir present que un ducat d’or tenia un pes de 3,6 g. i si s’hagués fos correspondrien a 648 kg d’or. Tal fet tingué lloc a la Segarra, a prop de Montmaneu (no gaire lluny de la Panadella), per on hi passava el camí ral. Tanmateix, comptà amb la col·laboració de la gent del país, gens partidària de la reialesa, a la qual els bandolers donaren una part del botí. Barbeta fugi als Estats Pontificis, on fou detingut pels agents del papa l’any 1615. Traslladat a Barcelona, fou executat a l’estiu del 1616.