La Trans Guilleries 2 dies Curta Btt és l’opció més fàcil per descobrir les Guilleries.. Perquè retalla alguns trams més feixucs (com el de l’embassament de Sau). Així queda un primer dia de ruta en 53,24 km i 1.453 m. O en una opció “Súper Curta”, que es queda en 47 km i 1.327 m. acumulats. La “Súper Curta”, a més, retalla bona part del tram entre el pont de Malafogassa i les cabanes del la Fagedes de les Valls

En quant al segon dia, la retallada és més considerable. La ruta surt a les rodalies de la Font del Gavatx deixant de banda tota l’excursió de Santa Margarida de Vallors, Campdelarit i Can Pla. I mena directament a la bonica font del Gavatx. Així queda una ruta de 51,85 km 1.300 m., 14 km i 327 metres de desnivell menys. Així, queda una Trans Guilleries Btt 2 dies Curta més fàcil i accessible que la Trans Guilleries 2 dies Mitjana

Però seguirem gaudint d’enormes boscos de fosques fagedes, extenses i ombrívoles avetoses… durant quilòmetres i quilòmetres de recorregut…

Com en la majoria de propostes de GuiesBtt.cat, en la Trans Guilleries 2 dies Curta s’inclou el sopar i l’allotjament previ al primer dia de ruta.

 

Dia 1. Les Guilleries (Viladrau) – Pont de Malafogassa – Sant Hilari Sacalm.

53,24 km. 1453 m. acumulats / 47 km. 1327 m. acumulats (Opció “Súper Curta”) 

Havent esmorzat a l’allotjament, cal deixar l’equipatge a recepció. La ruta surt de la urbanització per un petit corriolet que finalitza a tocar de la carretera de Viladrau. Un petit tram arran del riu ens mostra la bellesa dels primers paisatges del territori a les rodalies de Sant Sadurní d’Osormort. Creuant per sota l’Eix Transversal, ben aviat s’enfila fins al Coll de Portell, on la ruta s’endureix lleument (amb un petit tram a peu) fins assolir el castell de Sant Llorenç del Munt (privat). Al cim d’una cinglera. Impressionant!.

Aquí s’inicia una llarga baixada fins a la carretera de Vilanova de Sau per enfilar de nou, la pista que mena al Salt de la Minyona, un indret excepcional. Tot seguit, un petit tram de corriol permet baixar una petita cinglera fins a peu de pista. Només queda una ràpida pista forestal (asfaltada) que finalitza a les rodalies d’un petit càmping, a tocar del magnífic Pont de Malafogassa.

 
Tarda.

Tot seguit, s’inicia un suau tram de 8 km d’ascensió fins a Sant Andreu de Bancells. Si bé tota la pujada és una delícia (amb magnifiques vistes), val a dir que els trams del voltant de la Plaça del Bisbe són una meravella de la natura. Però encara puja fins a les rodalies de Vallclara, on hi ha les runes d’un intent d’urbanització (Les Guilleries).

Aleshores, comença el llarg descens cap a la zona de les cabanes dels arbres, de bona pista. Però a Collsabena, la ruta es desvia i comença un tram força esplèndid de magnífics boscos de faigs intercalats amb avetoses i pinedes, entre falgueres i petits rierols. Una delícia!. Finalment, s’entra a Sant Hilari on poder gaudir d’un merescut sopar i allotjament.

 

Opció “Súper Curta“.

Hi ha una possible variant que encara retalla més la segona part del recorregut del dia, reduint-ho a 47 km i 1.327 m. acumulats.

A la tarda, s’inicia un tram de 8 km d’ascensió. Els primers quilòmetres, asfaltats, són de bon fer però al mig hi ha un petit tram de fot pendent (per sort cimentat) fins que s’assoleix la Fageda de les Valls, on hi ha algunes cabanes al cims dels arbres… Aquí comença un tram força esplèndid de magnífics boscos de faigs intercalats amb avetoses i pinedes, entre falgueres i petits rierols. Una delícia!. Finalment, s’entra a Sant Hilari on poder gaudir d’un merescut sopar i allotjament.

 

Dia 2.  Sant Hilari Sacalm – Espinelves – Viladrau – Les Guilleries.

51,85 km. 1.299 m. acumulats.

Havent esmorzat, i de deixar l’equipatge a recepció, la ruta comença per una pista ample amb força camions.  Aviat, però, es deixa per anar a la font del Gavatx. De seguida s’arriba a la carretera d’Osor, havent creuat una enorme varietat de boscos i alguna masia (com la del Soler). A l’altre banda de la carretera la pista s’enfilarà per un paisatge descomunal. En 6,5 km es passa dels 650 m. als 1.140 m. amb una extraordinària varietat d’entorns naturals. Alzinars en les vessants més assolellades; fagedes i avetoses en les més obagues… fins al Coll de Mata-Rodona.

En un moment s’assoleix el bosc de les cabanes dels arbres (per on també es va passar ahir, per una altre pista) fins assolir un petit tram de carretera. Un quilòmetre més enllà es segueix una bona pista que amb una forta pendent baixa de dret a Espinelves, on hi ha diversos establiments per fer un àpat. Perfecte!.

 
Tarda.

La ruta surt per la vessant sud fent una petit tomb per anar a buscar el pas per sota l’eix. A l’altre banda hi ha un petit tram de forta pujada (per sort no gaire llarg) per una bonica obaga fins als Boscos de Casadevall, on s’inicia la baixada fins a Viladrau. Si no heu dinat, hi ha nombrosos establiments (com l’històric l’Hostal Bofill, molt recomanable) aprofitant que la ruta passa per dins la població.

Es surt per un bonic corriol que finalitza en una pista a les rodalies de la Masoveria dels Molins. La ruta mena cap a La Sala, la coneguda casa d’en Serrallonga. Però essent una finca privada, s’evita baixant per un corriol fins a la Font del Ferro. Una nova pista força planera fins al romànic Pont de la Noguerola assoleix la carretera de Seva. Són 2,5 km d’asfalt per anar a buscar els darrers trams de camí i corriol per un paisatges totalment diferents, de pinedes i alzines que de seguida menen cap a l’Hostal de la Guineu, a les Guilleries. Finalitza la Trans Guilleries 2 dies Curta.